"האשה היפה ביותר בעולם" לכבוד 'שבוע המגדר' / אידאל היופי באמנות / צילום
קצת הסברים ואנקדוטות -קודם נפרטיטי אחר כך אפולו (בכל זאת היא היתה מבוגרת ממנו בהרבה שנים (ואין ביניהם קשר אלא כאן בעמוד הזה). בסיום משימה.
נפרטיטי
נפרטיטי (בערך 1370–1330 לפנה"ס) הייתה אשתו העיקרית של אחנתון מלך מצרים (ראו וויקיפדיה). היא הייתה חמותו וככל הנראה גם אמו החורגת של פרעה תות ענח' אמון. משמעות שמה הוא "האישה היפה הגיעה". [בתמונה למעלה מצלמים אותה מרחוק, בחדר מיוחד שבו היא נמצאת. אסור לצלם אותה מקרוב. ארבעה השומרים שמהלכים סביבה מקפידים על כך מאד אבל הנה בכל זאת צילמתי].

נפרטיטי שנגנבה ממצרים בידי ארכאולוגים גרמנים לפני כמאה שנים, מוצגת בברלין במוזיאון לאמנות עתיקה. "אסור לצלם אותה כי זה מפריע למבקרים" אמר לי השומר והוסיף ש"יש צילומים שהמוזיאון מפיץ באינטרנט". אז צילמתי מבלי להפריע. הדרך בה היא מוצגת, ארון הזכוכית בחלל מיוחד ושמירה הדוקה (כאן בתמונה לא רואים את השומרים) בתוספת איסור הצילום מגבירים את המסתורין. כששמעתי על שבוע המגדר שיתקיים בבית הספר, הייתי קילומטר ממנה ולכן מיד הלכתי לראות אותה. בכלל, מי קבע שהיא היפה ביותר בעולם?
המלכה נפרטיטי נמצאת כיום במוזיאון החדש בברלין בחלל ראוי ומכובד (ראו בתמונה הנ"ל).
היא בעצם נגנבה ממצרים על ידי ארכיאולוגים גרמנים שקיבלו רשות / זיכיון לחפירות ארכיאולוגיות באזור הפירמידות. המצרים גילו את הגזל וביקשו אותה בחזרה. הגרמנים סירבו והמצרים שללו מהם את רישיון החפירה. זה היה לפני כמאה שנים אך הדיון בנושא למי נפרטיטי שייכת עדיין חי. לאור הנזקים של אירועי ההתקוממות המצרית ("ההתעוררות") ב2011, וניפוץ ממצאי ארכיאולוגיה במוזיאוני קהיר, יתכן שיותר טוב שהמצב הוא כפי שהוא כיום: היא מוגנת בברלין.
ייחוסה המשפחתי של נפרטיטי לא לגמרי וודאי. טוענים שהיא ביתו על עיי (Ay), ויש גרסאות שונות על כך שהייתה בת דודה של המלך אחנתון, או ביתו של אמנחוטפ השלישי, או אחת מבנות פרעה הרביעי, ואשתו של תות ענח' אמון עוד לפני שהפך למלך. מבולבלים? גם אני. אולי יופייה מסחרר את הכותבים.
מסדר זיהוי: מיהי נפרטיטי? לא הרחק מדמותה יש גם "חשובים וחשובות" אחרים.
מיהי נפרטיטי בתוך 12 הדמויות מעלה? היא מופיעה לפחות פעמיים בסדרת התמונות. ומיהו הפילוסוף היווני ביניהן ומה שמו??
אולי זה המקום להזכיר שלא רק הגרמנים לקחו ממצאים ארכיאולוגים מרתקים את מחוץ לגבולות ארץ החפירה. גם הבריטים עשו זאת, למצרים וליוונים, ואת הממצאים אפשר לראות במוזיאון הבריטי בלונדון. הטורקים בתקופת בה שלטו בארץ ישראל נטלו את כתובת נקבת השילוח, אותה ניתן לראות במוזיאון לארכיאולוגיה באיסטנבול.
על מבנה הראש המיוחד של נפרטיטי ושל אחרים בממלכה המצרית הקדומה, ראו מאמר קצר באנגלית.
בחנות המוזיאון שפע "מוצרי נפרטיטי", בינהם העתקים מוקטנים של דמותה. ה"בעייה בעין" שמאל שלה נחשפת כאן. בצילומים רשמיים התאורה מחפה על כך. הפסל ניזוק במהלך השנים ולכן שוחזר אבל לא באופן מלא. האזניים הורכבו מחדש, ורואים את החלקים השונים כשמתקרבים למקור, וקצת בצילומים.
Nefertiti. Image by Arkadiy Etumyan, Neuen Museum, Berlin 2006
אפולו – אל היופי הגברי (ובעל תפקידים אלוהיים אחרים לתקופתו)
Marble Bust of Apollo after the Apollo Belvedere. Circa 1675; Photo by Rauantiques
פסל אפולו, מתוארך ל 1675, בעקבות פסל אפולו מבלוודרה (ראו מטה).
תווי הפנים הקלאסיים ניכרים בדמות: שפתיים חושניות, האף הוא המשך של המצח ("גשר אף" גבוה), "עיני עגל" וחלקות העור, תלתלים כל אחד במקומו; מהתבוננות בפנים ניתן לטעות ולחשוב שזו אישה.
אפולו מבלוודרה (פרט), מתוארך לתקופה שבין 120 ל 140 לפני הספירה, אדרתו מתבדרת והוא נועל סנדלים. הוא נחשב ליפה במיוחד.
Apollo of the Belvedere (detail). Photo by Marie-Lan Nguyen, Paris
אפולו בעזה – כתבה עם צילומים ווידאו קצר
משימה
1. צילום דמות בדומה לדמויות היופי שראינו בפסלים: סנטר מורם ומבט נחוש אל האופק ומעבר לו, בשילוב אפשרי של תנועת יד בהתאם. אביזרי תחפושת יתקבלו בברכה. איפור? כמובן.
משימות מוצעות:
2. בעקבות פרוייקט הצילום של מהמט צ'נג' (Mehmet Genç) מטורקיה: You are so Beutiful: יש לצלם כמו בפרוייקט "לפני ואחרי" (שתי תמונות).
3. פרוייקט הסימטריה –
א' – Symmetric faces are attractive
ב' – Perfectly Symmetrical
ג' – רק לבעלי חוש הומור
הנחיות נוספות בכתה, בקבוצות
שבוע מגדר בביה"ס/ אידאל היופי באמנות/ צילום

נפרטיטי בברלין. צילום יאיר גיל 2018